Blödarsjuka – Marburg vid jeeplinjerna?

De sista 10 dagarna i Kitale på Entebess och Kwanza-linjerna, under min och kollegan Mikael Jönsons tid till 8/11, blev något stressande. Redan i oktober fanns 3 eller 4 dödsfall på andra sidan gränsen i Uganda, verifierade eller mycket sannolika, i blödarsjukan Marburg, en nära släkting till Ebola. Det finns ganska omfattande handels- och personliga kontakter finns mellan folken på båda sidor gränsen och det kan hända att Ugandapatienter eller Kenyapatienter med Ugandakontakter kommer till Läkarbankens mottagningar.

Info webEn av dessa smittade personer från Uganda vandrade till en ”häxdoktor” på Kenya-sidan inte så långt bort från våra linjer. Den smittade personen gick sedan tillbaka till Uganda, men häxdoktorn blev sjuk och isolerades i Kitale Då det sedan 5 månader var sjuksköterskestrejk på offentliga sjukhus i Kenya var våra bymottagningar första linjens vård för eventuella ytterligare personer som haft kontakt direkt eller indirekt med den isolerade ”häxdoktorn”.

Innan två prov kunde visa att ”häxdoktorn” inte hade smittats av Marburg var oron betydande och smittskyddsåtgärder vidtogs. I första hand anmodades registreringsansvariga på mottagningarna att omedelbart separera eventuella patienter med allmänpåverkan och hög feber, inte vidröra dem, särskilt om de haft några som helst direkta eller indirekta kontakter med Uganda. Marburg smittar genom kontakt med kroppsvätskor. Vi skärpte hygienrutiner, använde handskar mer konsekvent och vi utbildade volontärer och patienter. Material om Ebolaviruset användes eftersom symptomen är de samma. Vi avtalade också med Public Health-ansvariga att vi skulle snabbt alarmera och lämna över eventuella misstänkta fall till dem.affisch ebola web

Efter interna möten med personalen på jeeplinjerna under ledning av koordinatorn i Kenya, Daniel Muroka och med ansvariga för Public Health i Kitale var det lättare att realistiskt se på saken. Vi fick intrycket att Kenyanska myndigheter, i alla fall i Kitale, tog saken på största allvar och med kompetens initierade utbildning och rutiner. WHO sände personal och utrustning. En fortsatt observans är befogad både i Uganda och Kenyas västra trakter.

En grotta på Mt Elgon med fladdermöss, en möjlig reservoar för viruset, bör inte besökas men toppen av det över 4000 meter höga berget är en hägrande utflykt för gästande läkare och kan till och med klaras på en dag från Kitale.

En faktor att väga in var också hur svenska smittskyddsläkare såg på vår ankomst till Sverige. Skönt nog behövdes inte utreseförbud eller 3 veckors isolering, inkubationstiden vid eventuell smitta. Det vore klokt om Läkarbanken i sina förberedande informationer till nya läkare tog fram råd och synpunkter på hur en läkare i Läkarbanken ska agera. Vi var helt oförberedda men har nu lärt oss mycket.

Text och bild: Bengt Järhult, allmänläkare, Ryd