Ebola och Läkarbanken

Rotarys Läkarbank gör inga insatser i eboladrabbade länder då organisationerna inte har den verksamhetsinriktningen. Läkare som är intresserade av att göra en insats kan istället åka genom andra organisationer.

Just nu förbereder sig MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) på att göra en insats i Liberia där de skall bygga upp boende för internationell personal och resurser för att ta hand om sjukvårdpersonal som insjuknar. Till detta söker MSB nu läkare. Läs mer här: https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyheter-fran-MSB/Infektionspersonal-sokes-till-insats-i-Liberia/

Läkare Utan Gränser söker också sjukvårdspersonal: http://www.lakareutangranser.se/ebola

På måndag och tisdag den 13-14 oktober ges en kurs på Karolinska Institutet om att arbeta med Ebola i fält. Läs mer här: http://ki.se/sites/default/files/ebola_training_ki.pdf

Rotarys Läkarbanks jeeplinjer och tandläkare

Rotarys Läkarbank har verksamhet i Kenya. Risken att ebola sprids dit från västra Afrika är sannolikt mindre än att den sprids till Sverige. Det är få kontakter mellan länderna i fråga nu när Kenyan Airlines har ställt in sina flighter till Väst Afrika. Om det dock skulle komma en smittad person så har de ländernas sjukvårdssystem naturligtvis större utmaningar att ta emot ebolafall än i Sverige. WHO stödjer dock de länderna i Afrika att bygga upp en beredskap och det finns nu isoleringsplatser som kan användas. Ebola har också tidigare brutit ut och kontrollerats i länder som Uganda, Syd-Sudan och Kongo, för närvarande finns det ett lokalt utbrott i Kongo. Så sjukdomen kan i framtiden komma till Kenya.

Som läkare som har uppdrag på våra samarbetssjukhus eller på jeeplinjerna kan det vara viktigt att sprida rätt information till kollegor om ebola. Ta gärna upp ämnet vid möten, undervisning, etc.  Det är också viktigt att följa med i lokala nyheter om eventuell importerad ebola och att vara uppmärksam på samma sätt som i Sverige om patienter inte kommer från lokalområdet.  Läs gärna mer här:
http://www.who.int/csr/disease/ebola/en/
http://www.socialstyrelsen.se/smittskydd/sjukdomar/smittsammasjukdomarochsmittamnen/ebola