En jeepläkares vardag

tLäkaren Suzanne Londrés är i september och början av oktober i Siaya och är läkare på jeeplinjen Maseno. Varje dag kör hon med teamet ut till en klinik och möter patienter. Nya patienter varje dag, många med malaria,  och en del som kommer tillbaka efter ha varit remitterade till sjukhusen i närheten för mer komplicerade undersökningar eller behandlingar. Det är också många med sår som blivit infekterade.
”Återigen ett barn som fått in hälen i cykelhjulet när de skjutsas. Transporter av människor, djur och allahanda ting sker ofta på cykel. Man har en speciell kudde på pakethållaren där 1 eller 2 sitter. Flera fall med bensår på smutsiga, sandiga tjockhudade ben. Jag tror inte vi kan fixa dem men på måndag köps det hink och grönsåpa till att börja.” skriver Suzanne.

tAtt undervisa om hygien, om att hålla sår rena och om handhygien är en viktig uppgift för jeepläkarteamet. Vid Nyamsenda kliniken demonstrerade Viktor i teamet en dag en sorts Tippytap för handtvätt och håller en föreläsning om vikten av handhygien för de väntande med frågor och kommentarer av dessa. ”Känns kul att ha introducerat detta eller i varje fall drivit denna fråga vidare”, säger Suzanne.

Läs mer om Suzannes vardag som jeepläkare här: Suzanne Londrés – jeepläkaredagar