Start » Om läkarbanken » Nya läkare – uppdrag och krav » Så går det till – nya läkare

Så går det till

Jag vill delta i Rotarys Läkarbanks arbete eftersom det förbättrar livet och hälsan för människor som bor där behovet är som störst. Nyttan i arbetet är ömsesidig. Som läkare tillför jag kunskap och ger i vissa fall livräddande behandling. Samtidigt lär jag mig saker som även kan appliceras här hemma.

Johan Ljungberg, ST-läkare, Halmstad

Är du läkare eller tandläkare med någon av de profiler som vi beskriver under ”Vilket uppdrag passar mig och vad krävs?” I så fall är du varmt välkommen att anmäla ditt intresse för att tjänstgöra som volontär inom Rotarys Läkarbank. Så här går det till:

• Fyll i din intresseanmälan och sänd oss tillsammans med ditt CV.
    Intresseanmälan Läkarbanken 2017 (word dokument som du kan fylla i på datorn och skicka tillbaka med mail).
  • Läkarbanken gör en bedömning av kvalifikationer samt kontaktar givna referenser.
  • Läkarbanken kontaktar nu dig och informerar om eventuella uppdrag, vilken typ av tjänstgöring samt vilken tidsperiod som skulle kunna passa.
  • Tillsammans kommer vi överens om ett specifikt uppdrag för dig. Se till att du får en bekräftelse per e-post om att du är inbokad på uppdrag.
  • Du är nu inbokad för tjänstgöring. I mycket enstaka fall kan dock ett uppdrag ställas in. Kanske har säkerhetsläget i området förändrats vilket gör att det inte är lämpligt att resa. Kanske har det skett förändringar på jeeplinjen eller vid tandläkarekliniken som på ett eller annat sätt påverkar planerat uppdrag, men vi försöker hålla nära kontakt med de läkare/tandläkare som skall resa ut om något sådant skulle hända.
  • Du bör läsa information som finns på denna hemsida och du bör också läsa på om tropisk medicin, om olika typer av malaria, om HIV/AIDS om TB, etc. Du bör också gå igenom den Jeep Doctor Manual som du får, så att du ser vad den innehåller och hur du kan använda den.
  • Fem till sex månader innan avresa får du en definitiv bekräftelse från oss. Du får nu mer information om uppdraget, resan bokas och du bekräftar den själv till resebyrån. Du ombeds också komma in med olika dokument av dina kvalifikationer.
  • Två till tre månader innan avresa ska bevis på dina kvalifikationer skickas till landet i fråga. Detta för att du ska få licens att verka som läkare i landet.
  • Månaden innan avresa får du traktamente och ytterligare information om uppdraget.
  • Nu reser du ut på ditt uppdrag.
  • Efter hemkomst förväntas du inkomma med en skriftlig rapport om uppdraget och Läkarbanken hoppas också att du skall hjälpa till att informera om verksamheten, bl.a genom att besöka din lokala Rotaryklubb och berätta om ditt uppdrag.

Uppdaterad: 16.02.01