Coronauppropet

På denna sidan ser du hur mycket pengar som har kommit in the Corona uppropet, vad som har genomförts och vad som behövs. Lista på givare finns längst ner.
Här är uppropet: Upprop Corona

Utbildningar som genomförts

Flera utbildningar har nu genomförts för byhälsovolontärer och även för sjukhuspersonal. Feedbacken har varit positiv, alla har uppskattat ny kunskap om Corona. Flera har också strukit under att samma information och samma råd gäller för andra infektionssjukdomar, så det kommer att vara användbara kunskaper också för andra tillfällen.

I South och North Pokot har utbildningsdagar hållits för byhälsovolontärer. I South Pokot finns det 13 så kallade community units, alla med 10 byhälsovolontärer var samt en person som koordinerar och stödjer dessa volontärer, en Community Health Extension Worker (CHEW), som är anställd av hälsomyndigheterna. Alla dessa har genomgått utbildningen, och i North Pokot har utbildning genomförts i 18 liknande Community Units. Totalt har 31 utbildningar genomförts.

De första utbildningarna genomfördes sista veckan i april och den andra omgången mellan 18 och 22 maj. Alla kurser är planerade som en heldagskurs, en för varje unit, med 11 deltagare i varje, 10 byhälsovolontärer och en CHEW. Det har alltså varit många kurser parallellt i tid, men genomförda på olika platser. Deltagarna har fått kunskap om prevention, symtom, hur man kan skydda sig, vad man ska göra när en person i ens by blir sjuk, och hur begravningar med personer som dött av covid-19 ska gå till. Alla deltagare får också informationsmaterial om Corona och covid-19, samt ansiktsmask, vilket alla ska bära i Kenya.

– Deltagarna sitter utspridda utomhus för att inte vara för nära varandra, men intresset är stort och frågorna många, rapporterade Jacinta Karimi som var ansvarig för de kurserna.

Byhälsovolontärer har ett stort ansvar i Kenyas hälsosystem och efter utbildningen ska de informera dels lära upp andra byhälsovolontärer som inte kunnat vara med på utbildningsdagarna samt informera de hushåll som de har ansvar för. De ska vara beredda när människor i deras by drabbas och veta hur de då ska agera. I Pokot ger den CHEW som också utbildats stöd till volontärerna i deras jobb. I juni kommer en uppföljning att göras och Rotary Doctors representanter kommer att träffa volontärer för att höra hur arbetet går.

Kurser för byhälsovolontärer i Community Units har kostat 3 800 kr x 31, totalt 117 800 kr. Ytterligare 50 volontärer utbildades i North Pokot under slutet av juni. Dessa kurser kostade ca 24 500 kr. Under juni och juli har också uppföljningar med de tidigare utbildade volontärerna gjorts, se: https://www.rotarydoctors.se/aktuellt/uppfoljning-coronauppropet/

I tillägg till de ovanstående kurserna för byhälsovolontärer har en kurs genomförts för sjukhuspersonal vid Kachelibasjukhuset i North Pokot om coronaviruset och covid-19. Eftersom det varit ett sånt positivt svar på uppropet så kunde den kursen också finansieras. Det var en kurs över två dagar med 32 deltagare som satt utspridda i en stor sal. Innehållet handlade om sjukhusrespons till covid-19 så mer kvalificerade föreläsare behövdes till utbildningen. Den kursen kostade 25 000 kr.

Hittills har 167 300 kr använts för ovanstående utbildningar. Resterande medel används för uppföljning och stöd till volontärerna.

Gåvor som kommit in

Stöd som kommit in, lista på givare hittar du här nedan.
Totalt vid datum 18 juni: 211 745 kr.

Rotaryklubbar:
Mariestad: 3 454 kr
Anderstorp: 3 800 kr
Aneby: 2 000 kr
Skänninge: 360 kr (och se nedan)
Ödeshög: 360 kr (och se nedan)
Tranås: 360 kr (och se nedan)
Tranås-Sommenbygden: 360 kr (och se nedan)
Mjölby: 360 kr (och se nedan)
Mjölby-Högby: 360 kr (och se nedan)
Eskilstuna-Kloster: 5 000 kr
Båstad: 3 800 kr

Privatpersoner: Gåvor från Ulrika Thunberg, Lars Gertmar och Ole Kamp.

Redan i mitten på mars, före uppropet, skänkte Skänninge, Ödeshög, Tranås, Tranås-Sommenbygden, Mjölby och Mjölby-Högby Rotaryklubbar 3 943 kr var till den pilotkurs som genomfördes före uppropet.

Om någon klubb har skickat in pengar och inte är med på listan kan det bero på att gåvan inte var märkt Corona, hör då av er till info@rotarydoctors.se

Koordination med ett Global Grant projekt
Ovanstående kurser har genomförts i regionen Pokot, inte i TransNzoia där Rotary Doctors också har verksamhet. Detta är på grund av att flera Rotaryklubbar i Sverige har gått samman med en Rotaryklubb i Kenya, Bungoma Magharibi Rotaryklubb och ansökt om ett Global Grant projekt för utbildning av byhälsovolontärer i just TransNzoia och i Bungoma. Detta projekt har beviljats och genomförs nu från mitten på juni till slutet på året. Det projektet innehåller lite mer utbildningssatsningar och mer stöd och uppföljning till byhälsovolontärerna men påminner om satsningen i Pokot. Detta beskrivs här för att visa på att insatserna inte överlappar varandra utan kompletterar varandra.