Porträtt – personer involverade i Kasei for Change

Juliana Chepisho: Jag är 14 år och går i sjunde klass på Kamketo primary school.  För coronautbrottet fick vi besök i vår skola från en grupp från Kasei for Change. De pratade med oss om kvinnlig könsstympning, varför det är farligt och om varför det är viktigt att vi flickor ska få fortsätta att gå i skolan och att vi ska undvika saker som kan göra att vi inte kan det, så som tonårsäktenskap eller att bli gravid. Det samtalet hjälpte oss verkligen.

Min dröm är att bli läkare, vi har inga läkare här och det är många sjuka som jag vill hjälpa. Jag tror min pappa kan stödja min dröm och min utbildning.

Jag kommer från en familj på åtta personer, mamma och sju barn, och sen också pappa. Vår pappa har en annan fru också med sju barn till. Han har en motorcykel-taxi så han får inte så jättemycket pengar så vår mamma måste också arbeta för att vi alla ska kunna få mat.

När jag växer upp vill jag ändra på hur vårt samhälle fungerar!

Sarah Cherelin: Första gången jag hörde om Kasei for Change projektet blev jag så glad! Då förstod jag att förändring kan hända här också.
Jag är 17 år och har inte gått igenom “the cut” , alltså kvinnlig könsstympning. Mina föräldrar ansåg inte att jag skulle behöva det. Andra flickor förstod inte varför jag slapp undan, men nu förstår de och får argument för det själva genom Kasei for Change projektet. Jag är det sjunde barnet i vår familj av totalt åtta, jag går i fortfarande i skolan. Jag vill bli lärare för då kommer jag att ha kontakt med ungdomar så de kan växa och ta ansvar. Tack för Kasei for Change projektet.

 

 

Diannah Chesang: Jag är 31 år och projektledare för Kasei For Change projektet. Jag tycker verklingen om projektet och arbetet. Jag har alltid varit engagerad för att motverka kvinnlig könsstympning i vår region. Jag var därför jätteglad att jag fick chansen att jobba med detta projektet. Jag är född här, jag har gift mig här och därför förstår jag mycket om det här lokalsamhället. Jag är övertygad om att min kunskap om människorna i denna region hjälper projektet att lyckas. Jag stödjer de olika kvinno- och mansgrupper som finns, hjälper dem göra planer och stödjer dem att genomföra aktiviteter .