Per drar ut tänder i Kenya

Per Berndtsson tandläkare i Mutomo w– Nej den här tanden behöver inte dras ut, förklarar Per Berndtsson från Ljungskile Rotaryklubb, för flickans pappa på Mutomo tandklinik i Kenya, på bilden här intill. Det är annars ett ovanligt råd, för det är mest utdragningar som görs på kliniken som ligger på Mutomo missionssjukhus 5 timmar söder om Nairobi i ett mycket torrt och fattigt område. Rotarys Läkarbank har skickat tandläkarvolontärer hit sedan 1997 och Per är i Mutomo för femte gången. På sex-veckors perioden som han är där nere brukar han mest dra ut tänder.

– Det är cirka 15 utdragningar per dag och kanske 3-4 lagningar. Folk tar den billigaste behandlingen, dessutom kommer de oftast till kliniken när tänderna är mycket dåliga. Det kanske skulle gå att rotfylla, men det kan man knappt göra på en person som inte sett en tandborste förut. Dessutom skulle man hinna med mycket färre patienter, säger Per. Han förklarar att han hinner ta bort tandvärk för 400-500 personer under sin 6 veckors sejour.

För pappan som vill ha en tand utdragen på sin dotter förklarar Per att det är naturligt att de en vanlig tand kan börja komma upp innan mjölktanden på samma ställe trillat ur. Men den kommer att trilla ut, så det är ingen ide att betala pengar för att få den utdragen. Så pappan och speciellt flickan är nöjd.

Före mötet med flickan och pappan på kliniken hade Per varit ute på en skola och kontrollerat tandhälsan på 75 elever. Av dem skall nu 25 komma till kliniken för att få hål lagade. De kommer att ha en timmes gångväg och får betala cirka 2 kronor för besöket, resten av kostnaden står Läkarbanken för. Skolbesöken är en viktig del av verksamheten eftersom det också är ett sätt att förebygga tandproblem.

Per Berndtsson hade en egen klinik i Uddevalla som han sålde innan han åkte med Läkarbanken första gången. Det var 2004, sen dess har han varit nere i Kenya vartannat år.
– Jag jobbar här för att det är kul, säger Per, människor är så glada här.

Text och bild: Karin Håkansson