Åhus går för vatten

Åhus

Foto: William Nisser

De senaste åren har Åhus Rotaryklubb anordnat en dag för vatten “Vi går för vatten”! Det är en dag fylld med aktiviteter med utgångspunkt från torget i stan. Klubben har mobiliserat butiker att ha öppet och olika klubbar och föreningar att ordna aktiviteter längs med den tipspromenad som har varit central i arrangemanget. ICA butiken har haft fiskdamm, golfklubben putt-tävlingen, polisen var med ett år med ett Öppet Hus, scouterna har haft korvgrillning och många andra aktiviteter har organiserats. Deltagare i tipspromenaden hittade frågor längs gatorna men också inne i olika butiker och på det sättet fick också butiksägarna lite reklam. Många av dem har ju också sponsrat arrangemanget. På kvällen har dessutom anordnats en konsert i Mariakyrkan med kända operaartister. Arrangemanget hade sponsrats av det lokala näringslivet. Åhus Rotaryklubb har kunnat samla in cirka 100 000 kronor varje år, sedan 2015 vilket var det första året som vattendagen organiserades. Åhus klubben har också fått organisationen Vatten för Alla, vid Atlas Copco att satsa en stor summa varje år. Dessa pengar har använts till vattenprojekt i Kenya genom Rotary Doctors. Sexton brunnar har i juni 2018 byggts eller redan påbörjats, två pumpar har reparerats och ett projekt för latriner har genomförts.
Många familjer i Åhus har haft fina aktivitetsdagar i Åhus under Går för Vattendagen, och enormt många familjer har fått rent vatten i Kenya. Nästa Gå för Vattendag äger rum den 8 september.