Tandläkaren följer med jeepläkaren

På jeeplinjen norr om Mount Kenya har tandläkaren börjat följa med jeeplinjeteamet för att också erbjuda tandvård till befolkningen i byar som får sin hälsovård genom Rotarys Läkarbank. Det är möjligt tack vare att Gundua Health Centre har en mobil tandvårdsutrustning. Det var bara en bensindriven kompressor som behövde införskaffas, sen kunde utrustningen packas in i en större bil och tas med ut. Sterila instrument för undersökning och för utdragning packades in ordentligt i grönt tyg och i boxar.

– Vården som kan erbjudas tack vare detta är främst extraktioner men även excaveringar och temporära fyllningar. Det fungerade utmärkt och patienterna var mycket tacksamma över denna möjlighet. Större kirurgiska ingrepp bör fortfarande utföras på tandvårdskliniken, men jag anser att det gick att hålla en bra hygienisk nivå på den mobila kliniken, säger Claes Rydevik tandläkaren som började med denna aktivitet.

Skjulet där kliniken höll till delades upp i två delar, en för tandläkaren och en för jeepläkaren som vanligt. Där höll Vidar Moldegård till som jeepläkare. – Det var bra att kunna erbjuda patienter både läkar- och tandläkarvård på en gång, tyckte han.

Den mobila utrustningen kan också användas när man tandläkaren gör kontroller på skolor. Då kan en del av de enklare ingreppen göras redan på skolorna så alla barn behöver inte komma hela vägen till kliniken.

DSC_4865 hemsida

Foto: Vidar Moldegård

DSC_4902 hemsida

Foto: Claes Rydevik