Styrelsebeslut

På denna sidan presenterar styrelsen några av de viktiga beslut som tagits vid styrelsesammanträden från och med verksamhetsåret 20/21.

Styrelsesammanträde den 25 mars 2021

– Styrelsen beslutade om att ansöka om permutation till Kammarkollegiet vad gäller stiftelseförordnandet och ändamålsparagrafen.

– Styrelsen beslutade också om sitt svar till Länsstyrelsen angående kommentarer till skrivelse som inkommit till dem.

– Styrelsen fick information om att Ander Dybjer har möjlighet att resa på ett uppdrag i september/oktober för en utvärderings/inventering av läkarverksamheten som kan ligga till grund för mål, läkarroll och organisation av uppdragen under 2022.

Styrelsesammanträde den 11 februari 2021

– Styrelsen beslutade om en ny klagomålshanterare och en uppdatering av informationen om klagomålshantering: Information om klagomålshantering

– Ordförande redogjorde för de diskussioner som varit med CNS angående förnyelse av avtalet mellan RDS och CNS. Styrelsen godkände dessa punkter.

– Den ekonomiska situationen gicks igenom och styrelsen konstaterade att kostnaderna i Kenya är betydligt lägre än föregående år pga. den förändrade verksamheten. Kostnaderna i Kenya uppgick till 0,92 miljoner och kostnaderna totalt till 1,35 miljoner. Intäkterna är också lägre, på 1,23 miljoner, men har dock hållit en ganska bra nivå med tanke på pandemin och att många Rotaryklubbar inte har verksamhet.

– Styrelsen informerades om att Rotary Doctors har fått ett nytt bidrag från ForumCiv för ett andra steg i projekt Kasei for Change, Kvinnors rätt till hälsa på 491 000 kr. Projektet kommer att genomföras från juli -21 till juni -22.

– Styrelsen diskuterade möjligheterna att igen skicka ut läkare/tandläkare till Kenya. Konstaterades då att RDS får följa situationen noga. Eventuellt skulle något/några uppdrag kunna genomföras under hösten 2021, beroende på om regeringens avrådan från resor lyfts. Ordinarie perioder börjar planeras från 2022, men om det blir möjligt för läkare att åka kommer att bero på hur situationen utvecklas.

– Styrelsen uppdrog åt arbetsgruppen för läkar/tandläkarrollen att genomföra en utbildningssession över nätet för deltagare inom CNS, Kenya som en första pilot för att sedan eventuellt utveckla annan utbildningsverksamhet digitalt.

Styrelsesammanträde den 26 november 2020

– Styrelsen tog beslut om styrelsens tolkning av ändamålsparagrafen i stadgarna för att klargöra verksamheten: Styrelsens tolkning av ändamålsparagrafen

– Styrelsen godkände förslag på ett uppdaterat avtal med den ideella föreningen Community Nursing Services och uppdrog generalsekreteraren att skicka förslaget till styrelsen för Community Nursing Services för kommentarer.

Styrelsesammanträde den 5 november 2020

– Styrelsen beslöt att godkänna Årsredovisningen innehållande förvaltningsberättelse samt ekonomisk redovisning. Revisorn, som närvarade vid mötet, rapporterade och gav en ”ren” revisionsberättelse. Årsredovisning samt revisionsberättelse:
Årsredovisning Rotary Doctors Sweden – Rotarys Läkarbank 2019-2020

Styrelsen tog beslut om ett nytt placeringsreglemente angående förvaltning av stiftelsens kapital.

De olika arbetsgrupperna som tillsatts av styrelsen rapporterade tillbaka om arbetet och på basis av dessa rapporter togs följande beslut:

– Styrelsen beslöt att återgå till den tidigare ändamålsparagrafen från 1988.

En tidigare styrelse hade justerat språket i ändamålsparagrafen, och vid en senare ändring av andra paragrafer i stadgarna hade Länsstyrelsen meddelat att de inte hade något att erinra angående ändringarna. Styrelsen har nu dock beslutat att återgå till den ursprungliga ändamålsparagrafen, detta för att undvika eventuella missförstånd i framtiden. De nu gällande stadgarna är: Stadgar för Stiftelsen Rotarys Läkarbank

– Styrelsen ställde sig bakom rapporten från arbetsgruppen angående läkarrollen, som kan sammanfattas som att fokus ska vara på handledning, undervisning och förebyggande hälsovård. Gruppen fortsätter att titta på fortsatta steg inklusive förberedelser, kontinuitet i Kenya och ev. insatser från andra yrkesgrupper.

– Styrelsen beslöt att alla läkar- och tandläkaruppdrag ställs in under första halvåret 2021.

Styrelsesammanträde den 3 september: 2020

Vid mötet gicks ett preliminärt bokslut igenom som kommer att redovisas i Årsredovisningen i slutet av november. Rapporten från Community Nursing Services om verksamheten under första halvåret granskades: MID-YEAR ACTIVITY REPORT JAN-JUNE 2020
Styrelsen tog också beslut om budget och en övergripande målsättning för det kommande verksamhetsåret: Målsättning 20-21
Styrelsen tillsatte arbetsgrupper som ska fördjupa sig inom tre viktiga områden för att rapportera tillbaka till styrelsen. Dessa områden är; översyn av styrdokument, läkar/tandläkarrollerna samt genomförande av marknadsföringsplanen.