Rotary Doctors i fält. Foto: Jacob Opondo Odwor


AKTUELLT: Vi postar senaste nytt direkt på vår Facebooksida. Här nedan kan du se flödet och klicka dig vidare till nyheter och information. Glöm inte gilla vår sida på Facebook för att få senaste nytt direkt till dig snabbt!

 

 

FRÅN FACEBOOK:

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

5 dagar sedan

Rotary Doctors Sweden

En av Rotary Doctors läkare som just nu är vid vårt samarbetssjukhus i Kacheliba, North Pokot, Kenya har skrivit några rader:
Vi har nu varit i Kacheliba i knappt 2 veckor och finner oss väl till rätta med de trevliga människorna och vackra och särpräglade landskapet. På sjukhuset börjar jag komma in i rutinerna och lär känna personalen alltmer. De jobbar hårt under tuffa och knappa omständigheter med brist på såväl läkemedel som material. Reagens är slut på labbet titt som tätt vilket medför att de t.ex. inte kan ta HIV-test förnärvarande.
Likt föregående läkare ser jag flera förbättringsområden såsom tidigare påtalade hygienrutiner, felaktig antibiotikaförskrivning och allmänna rutiner såsom triage och följsamhet till medicinska PM. Jag försöker i möjligaste mån föra antibiotikafrågan på tal när den aktualiseras och tycker liksom föregående att det är lättast på ronden medan på öppna mottagningen är alla så överbelastade att det blir mycket snabba konsultationer med överförskrivning av antibiotika.
Vid sidan av malaria är magsjukdomar vanligaste sökorsaken och ordinarie personal är förvånad över ökningen. Det spekuleras i huruvida orsaken står att finna i torkan vilken medför sämre vattenkvalitet. Jag märkte att man slentrianmässigt gav ungefär samma vätskedos till alla de barn man lade in och att man gav för lite. Det ska ju beräknas efter vikt, dehydreringsgrad och förluster. Jag valde därmed att hålla en fortbildningssession om magsjuka/gastroenterit och rehydrering i veckan som gick. Kom ca 15 st ur olika personalkategorier.
Idag hade alla vi utsända läkare förmånen att få följa med Rotary Doctors duktiga kenyanska sköterskor som bedriver uppsökande BVC verksamhet i glesbygden där man bor i enkla hyddor som saknar el och vatten. Vägen dit var minst sagt skumpig. Vi parkerade jeepen och fortsatte till fots mellan olika byar där vi möttes av nyfikna barn, getter och kycklingar. Barnens näringsstatus bestämdes genom längd, vikt och överarmens omkrets. Näringstät gröt och jordnötskräm delades ut till de undernärda. Sjuksköterskorna passade också på att hålla hälsoinformerande samtal om vikten av handtvätt före maten och att alla barn ska få gå i skolan, även flickorna. Därutöver bedriver man preventivmedelsrådgivning och verkar mot barnäktenskap och könsstympning vilket, trots att det är förbjudet, tyvärr ännu förekommer i hög utsträckning i denna del av Kenya.
Imorgon ska vi få följa med Christine, vår hushållerska, till kyrkan, det blir trevligt. Förra söndagen gick vi till den intilliggande katolska kyrkan och det var en livfull tillställning med mycket sång, dans och gemenskap.
... Läs merLäs mindre

1 vecka sedan

Rotary Doctors Sweden

Rotary Doctors Sweden Årsberättelse med årsredovisning och revionsberättelse för verksamhetsåret 2021-2022 finns nu att läsa på hemsidan. Den ger en överskådlig bild av hur verksamheten bidragit till bättre hälsa och vilka som bidragit till att resultaten nåtts. Lär här: www.rotarydoctors.se/wp-content/uploads/Arsberattelse-Arsredovisning-Stiftelsen-Rotarys-Lakarbank... ... Läs merLäs mindre

Rotary Doctors Sweden Årsberättelse med årsredovisning och revionsberättelse för verksamhetsåret 2021-2022 finns nu att läsa på hemsidan. Den ger en överskådlig bild av hur verksamheten bidragit till bättre hälsa och vilka som bidragit till att resultaten nåtts. Lär här: https://www.rotarydoctors.se/wp-content/uploads/Arsberattelse-Arsredovisning-Stiftelsen-Rotarys-Lakarbank-2021-2022.pdf

2 veckor sedan

Rotary Doctors Sweden

I fredags var det Internationella toalettdagen. Dagen behövs för 4,5 miljarder människor har inte en egen toalett i sitt hem! I Kenya firade Rotary Doctors dagen genom att fem ytterligare byar blev utnämnda till "Byar med latriner". Tack vare Gefle-Valbo och Sandviken-Västra Rotaryklubbar som finansierat projektet har alla familjer i dessa fem byar byggt egna latriner. Nu är det slut med att gå ut i buskarna eller på fälten runt byarna, nu finns latriner med en bra standard. Detta betyder mycket för att minska diarrésjukdomar, en vanlig dödsorsak bland barn under fem år.
Dessa fem byar är de sista i ett större område på tretton byar, alla nu utnämnda till "Byar med latriner". Nästa projekt blir i ett nytt område, behoven är stora! Läs mer på: www.rotarydoctors.se/aktuellt/latriner-viktigt-for-halsan
... Läs merLäs mindre

3 veckor sedan

Rotary Doctors Sweden

Nu är två tandläkare på plats i Kenya. De jobbar tillsammans med tandläkare och "oral health officers" från Kenya och tar emot patienter på flera olika ställen. Teamet har med sig en jeep full med utrustning ut till små hälsokliniker och sjukhus där de sätter upp en temporär tandläkarklinik. Massor av information har spridits i lokalsamhällena innan dess för att de personer som har tandbesvär ska komma. Det är många utdragningar men också lagningar som görs. ... Läs merLäs mindre