Rotary Doctors i fält. Foto: Jacob Opondo Odwor


AKTUELLT: Vi postar senaste nytt direkt på vår Facebooksida. Här nedan kan du se flödet och klicka dig vidare till nyheter och information. Glöm inte gilla vår sida på Facebook för att få senaste nytt direkt till dig snabbt!

 

 

FRÅN FACEBOOK:

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

2 dagar sedan

Rotary Doctors Sweden

Följ med till Kenya och se verksamheten på plats! I oktober anordnar Rotary Doctors en resa för Rotary och Inner Wheelmedlemmar med medföljande. Är du intresserad skriv till info@rotarydoctors.se. Så här skriver en tidigare resenär, Birgitta Niléhn om sin resa:
I slutet av januari 2019 deltog jag i en resa till Kenya, anordnad av Rotary Doctors Sweden(RDS), för att få uppleva det fantastiska arbete som utförs där och som RDS ligger bakom. Resan spände över en vecka med två resdagar, en dit och en hem, samt fem dagar i verkligheten. Vår verklighet var i nordöstra Kenya, ett område mellan städerna Kisumu och Kitale. De fem dagarna vill jag inte vara utan! Jag fick se vad till synes små insatser i mycket primitiv miljö ger otroligt positiva resultat. Jag blev också klar över att RDS engagemang för utbildning på plats ger resultat.
Jeepläkarna arbetar framför allt med förebyggande sjuk-och hälsovård på en nivå som samhället kan ta över och driva vidare själv. Det handlar om vaccination, barn-och mödravård, familjeplanering, malariaskydd, jiggerprojekt, kvinnors rätt till hälsa, könsstympning o.s.v.
En dag besökte vi en grundskola med 900 elever, som alla screenades av en jeeptandläkare under några dagar. En ”skolsal” gjordes om till behandlingsrum om så behövdes. Förebyggande tandvård undervisades det om i det fria.
Men det minst lika viktiga är TILLGÅNG TILL RENT VATTEN. Ibland var avståndet 4-5 km för att hämta vatten. Detta gjordes av kvinnorna. Vattenställen, otäckta källor var ofta även de vilda djurens och kreaturens vattenställe. Vattenprojekten kan aldrig bli för många!!!! De täckta källorna är otroligt viktiga!!! Det kan också grävas brunnar som har en pump ovan jord. Ett dyrare projekt , men ………..,, t o m männen hjälper då till med att pumpa !
Vi besökte hälsocentraler , som drivs i samhällets regi, övertagna från RDS och bemannade av sjuksköterskor. Vissa av centralerna var öppna fem dagar i veckan.
Jag skall aldrig glömma de glada och stolta kvinnorna som visade upp husens latriner. Dessutom en underfundig rep-pinne-plastkanne-funktion på väggen utanför till handtvätt. Bara detta att ”göra ifrån sig” på samma ställe och inte var som helst i naturen, måste bidra mycket till bättre hygien och mindre smittspridning. RDS hjälper till att stimulera latrinbyggen genom att skapa tävlingar byar emellan om vem som tillverkar flest latriner. Byborna bygger själva.
Vi bodde en natt på Rondo retreat och besökte Vi-skogen. Två helt andra positiva upplevelser.
Resans utmärkta guider var Jacinta Karimi och Daniel O. Muruka, som båda arbetar för RDS i Kenya
Gör ett besök och upplev !! Birgitta Niléhn, Leg. sjukgymnast

Det går också att läsa om resan som anordnas i oktober på Rotary Doctors hemsida, titta under Klubbnytt och Resa till verksamheten i Kenya.
... Läs merLäs mindre

Comment on Facebook

Fin beskrivning du gjort. Jag var med om samma erfarenhet i september 2018. Fantastisk upplevelse. Jag hoppas att fler tar möjligheten att resa dit.

Lukas Toren Kolla in det här!

2 veckor sedan

Rotary Doctors Sweden

"Kasie For Change - stoppa kvinnlig könsstympning, stoppa barnäktenskap, stoppa tonårsgraviditeter", säger eleverna i talkör vid en "Secondary School" i Kamketo, Kasie, efter ett besök av den kvinnogrupp som utbildats av Rotary Doctors inom projektet "Kvinnor rätt till hälsa". I Kasie, North Pokot, förekommer fortfarande kvinnlig könsstympning som en sort inträdesritual för tonårsflickor till vuxenlivet. Nu ska Kasei for Change grupperna arbeta fram en ny sort ceremoni där flickor ska få känna att de går in i vuxenlivet, kopplat till att de har fått en utbildning! ... Läs merLäs mindre

1 månad sedan

Rotary Doctors Sweden

Ny resa för Rotarymedlemmar till Kenya! Från 11 - 16 oktober 2020 anordnar Rotary Doctors studieresa till våra projekt i västra Kenya. Som Rotarymedlem och Inner Wheelmedlem är du välkommen att anmäla dig med en medföljande. Du ordnar resan själv, men vi kan rekommendera Tranås resebyrå om du vill använda en resebyrå. Vi ordnar en veckas studiebesök vid vattenprojekt, latrinprojekt, vid vaccinationskliniker, sjukhus, skolar, i byar och på andra intressanta platser. Det blir också besök till en Rotaryklubb. Du kan också kombinera resan med safari eller någon annan turistdestination. Vi tar max emot 14 personer eftersom vi vill att du ska få komma ut och se verksamheten på ett bra sätt. Skriv till info@rotarydoctors.se om du vill anmäla dig eller om du vill ha mer information. ... Läs merLäs mindre