Utmaningen!

För 25 år sedan antog Lars Braw utmaningen att förbättra hälsovården i Afrika.
Rotary Doctors utmanar alla Rotaryklubbar att ge 1 kr/medlem/dag under ett år – för att förverkliga målet.

Foto; Jacob Opondo

Journalisten och Rotarianen Lars Braw gjorde många reportageresor till Afrika. Hanblev hänförd av landskapet och förtvivlad över att många gick under i bagatellartade sjukdomar. Han utmanade sig själv att göra skillnad och startade Rotary Doctors – en verksamhet som skulle präglas av kostnadseffektiva insatser och ha Rotarys värdegrund som kompassriktning.

Vad är utmaningen till klubbarna?

Rotarys Doctors samlar in cirka 4 miljoner kronor om året som omvandlas till kostnadseffektiva vårdinsatser i egen regi. Det är cirka 50 öre per medlem och dag under ett år (vi är cirka 26 000 Rotarymedlemmar i Sverige). Om den siffran blev 1:- per medlem och dag under ett år så skulle vi kunna anlägga brunnar, utbilda byborna och ge sjuk- och tandläkarvård i fördubblad omfattning.

Vi utmanar alla klubbar att:
1. Sprida information om Läkarbankens arbete till allmänheten och i klubben.
2. Anordna ett arrangemang om Läkarbanken och bjud in lokalpressen, lokalradion och andra medier.
3. Samla in och bidra med 1:- per medlem och dag under ett år.

Resultat under 2017 kan du se på sidan: Klicka här

För att få fram denna statistik så har vi lagt ihop alla gåvor som registrerats på klubbarna, se följande sida om du vill veta hur vi gör gåvoregistrering: Fakta om gåvoregistrering och statistiksammanställning

Sedan har vi tagit medlemsantalet från hemsidan. Det kan naturligtvis ha smitit in något litet fel i alla dessa siffror. Om du tycker att något är fel kontakta oss på kansliet (se under kontakt på hemsidan).