Vandrardag på Hovdala, 4 september 2022

Det var en kall och krispig höstluft som mötte oss utanför dörren på söndags-morgonen den 4 september. Strålande sol och en klarblå himmel hintade dock om en behaglig vandringsdag på Hovdala. Spänningen låg i luften; kommer alla som anmält sig, kommer det fler som tycker vädret manar till vandring, kommer matpaketen att räcka, kommer alla rundor att bli bemannade – det såg lite skralt ut på en del håll. Ja, det snurrade i huvudet på oss arrangörer innan alla var samlade och dagen kunde kicka igång.

Hässleholm Hovdala vandrarförening och Hässleholm Rotaryklubb har i samarbete arrangerat ännu en vandrardag på Hovdala Naturområde (för tredje gången) till förmån för Rotary Doctors vattenprojekt där vi går för rent vatten. Vi gick olika långa rundor, mellan 3 och 23 km, för att Kenyaner i en fattig by på landsbygden ska slippa gå flera mil om dagen för att få rent vatten till sina familjer. Eftersom smutsigt vatten är farligare än krig är rent vatten ett väldigt viktigt hälsomål.

Rent vatten förebygger många infektions-och diarrésjukdomar. I byar som fått en brunn minskar denna av typ av sjukdomar med ca 70%. När byborna blir friskare lyfts byns ekonomiska förutsättningar och utveckling eftersom invånarna nu ges möjlighet att ta ett arbete, försörja sin familj och betala skatt till gemensamma funktioner såsom skolor, vårdcentraler etc.

Över 100 brunnar och källor har finansierats av Rotary Doctors och alla fungerar fortfarande! Det är helt unikt, men det beror på att Rotary Doctors förankrar alla byggnationer med respektive by och kommun och skriver tydliga avtal med krav som ska uppfyllas före, under och efter byggnationen. Byborna är delaktiga i själva bygget; vissa gräver, andra lagar mat under bygget och efteråt ska underhållet skötas av byalaget. Detta följs upp noggrant av Rotary Doctors och därmed bygger man in ett ansvarstagande som hjälp till självhjälp med eget ansvar som är så viktigt för det långsiktiga arbetet.

Sex av åtta rundor blev bemannade med vandringssugna deltagare och några hundar var också med. Nyheter för årets vandringsdag var; äventyrsrundan Gått och blandat som slogs ihop med Finjasjön runt 23 km, Äspethöjden en lagom runda där många hundar också deltog, Filesjön runt, en sjö som många inte känner till eller har sett, samt Naturens Skafferi en runda där vi samlade ätbara växter, svampar och bär som tillagades i ett utekök vid målgången på Boketorp.

Totalt gick 85 vandrare 77 mil denna dag. 5 funktionärer såg till att logistiken fungerade under dagen och vi gick ihop 14 450 kr. Bidrag kom även från rotarianer som inte hade möjlighet att gå och en del var gåvobrev till Rotary Doctors som tack för föreläsare vid rotarymöten. Summan totalt blev då 17 250 kr och är stor nog till att iordningsställa en källa i en kenyansk by.

Vi vill rikta ett stort tack till alla deltagare, funktionärer (från Rotary och vandrarföreningen) och sponsorer för en väl genomförd vandrardag. Vi hoppas vi har skapat en god tradition som kommer att leva kvar över lång tid. Det känns skönt i hjärtat att få göra gott för någon annan.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något och gör vi det tillsammans blir det så mycket större.

Sponsorer för dagen:

Graphoteket (affischer), MAXI Stormarknad Hässleholm (matpaket), Hässleholm, City Gross Hässleholm (kanelbullar).