Klubbaktiviteter

Rotarys Läkarbank sänder läkare och tandläkare till fattiga och utsatta områden där läkarvård är en bristvara. Detta kan vi göra tack vare gåvor från privatpersoner och Rotaryklubbar. Det finns många klubbar och personer i olika delar av landet som har valt att stödja Läkarbankens arbete. Skicka gärna in information om vad klubben gör så publicerar vi det på hemsidan.

Genom åren har klubbarna kommit upp med många olika idéer för att samla in pengar. Här är några:

• Lunch vid företagsbesöken sponsras av företaget, medlemmarna betalar ändå och pengarna skänks till Läkarbanken.
    Utställning om Läkarbanken

• Insamling i köpcentra eller på torget – med en jeep och/eller en jeepläkare som dragplåster.
  • Lotterier på marknader eller andra jippon.
  • Annonsinlagor i tidningar, annonser från sponsorer i program eller annat material.
  • Speciell hemsida som klubben sätter upp för sponsorer, se ett exempel från Tomelilla RK: http://marknadsplatsrotarytla.se/
  • Konserter, alla olika sorters musik och i alla sorts lokaler.
  • Spex eller revyer där intäkten går till Läkarbanken.
  • Vårfest, höstfest, middagar eller galakvällar för klubbmedlemmar eller andra.
  • Musikfrågetävling med publik.
  • Trycka upp eller ta fram en produkt och sälja, kort, almanackor eller något annat – Marks RK sålde handdukar!
  • Uppvaktning av medlemmar och andra klubbar genom att använda Läkarbankens gratulationskort, gåvobevis eller Rotogram.
  • Tacka föreläsare vid Rotarymöten genom att ge dem ett gåvobevis från Läkarbanken.
  • Insamlingar vid möten.
  • Sprida information om möjligheten att använda Rotarys Läkarbanks minnesgåvor och möjligheten att testamentera till Läkarbanken.
Vill du presentera Rotarys Läkarbank på din klubb och behöver presentationsmaterial om Läkarbanken, läs mer här: Klicka här.

Medlemmar eller andra personer som vill stödja Rotarys Läkarbank kan:
– Bli Läkarbankens vän, skänka en bestämd summa varje månad genom autogiro.
– Använda gratulationskort, gåvobevis eller Rotogram vid uppvaktning av vänner och bekanta.
– Uppmana sina vänner och släktingar att skänka pengar till Läkarbanken istället för blommor och presenter på högtidsdagar.
– Använda Rotarys Läkarbanks minnesgåvor.

Läkarbankens vän
Rotarys Läkarbank har många vänner men behöver fler! Att via autogiro varje månad ge ett automatiskt bidrag till Läkarbanken är ett enkelt sätt att vara Läkarbankens vän. Som Läkarbankens vän får du Nytt från Läkarbanken direkt till din e-post adress. Där kan du läsa om vad som händer i Kenya och hur dina gåvor används.

Vad kan gåvan gå till
Som gåvogivare vill man ofta veta vad man samlar in till, vad ens egna pengar skall användas till. Här är några exempel på vad som behövs finansieras för att Rotarys Läkarbank skall kunna hjälpa:

50 kr  – Tio barns besök hos en tandläkare

60 kr – Ett långtidsimpregnerat myggnät

500 kr – Näringsrik gröt till fem undernärda barn

3 000 kr – Fattigfonden, fonden för behövande patienter på jeeplinjerna under en 6 veckors period

5 000 kr – Bidrag till rent vatten

10 000 kr – Bidrag till utbildning för byhälsovolontärer

30 000 kr – Egen läkare eller tandläkare, alla kostnader för en 6 veckors period

Mini-projekt – projekt för speciella ändamål. Ofta att stödja en speciell klinik med utrustning och material, till exempel undersökningsbrister, vågar att väga barnen eller kylskåp för vaccinationer. Mellan 4 000 och 10 000 beroende på behoven. Bidragsgivaren kan få speciell information och bilder från kliniken eller projektet.

Special designade projekt – större projekt kan också special designas, till exempel ett vattenprojekt eller ett utbildningsprojekt.

Kontakt gärna kansliet för att diskutera ändamål och tillbakakoppling.